zondag 28 januari 2018

Tuinvogels, ijsvogels en een mannetjesputter

Dit weekeinde was de tuinvogeltelling. Zoals gebruikelijk deden mijn vrouw en ik daar aan mee. Gezeten aan de ontbijttafel zagen we de vogels komen en gaan.
Dit waren onze resultaten:
1 Vlaamse gaai
2 vinken
2 kokmeeuwen
2 koolmezen
5 huismussen
1 waterhoen
6 kauwen
2 spreeuwen
1 meerkoet
1 merel
1 roodborst
2 Turkse tortels
4 wilde eenden
We hebben trouwens wel eens meer eenden in onze tuin gehad.
Om kwart voor 10 fietste ik naar de Vondellaan, waar ik in de Leidse IJshal schaatsles zou geven aan GroenLinks-gemeenteraadslid Yvonne van Delft, die zich de laatste jaren met hart en ziel ingezet heeft voor IJshal "De Vliet", en Astrid Suurmond.
Heel wat "Krasse knarren", met wie ik op dinsdag- en donderdagmorgen 25 kilometer in piramidevorm rij, reden hier nog snelle rondjes, waarbij de snelheidsmeter meestal 30 kilometer per uur aan gaf.
Deze ijsvogels deden het een stuk rustiger aan. Ik wilde eerst kijken, hoe de beide dames schaatsten en waar de verbeterpunten zaten. Dat waren de gebruikelijke: te weinig achterop zitten en niet voldoende zijwaarts afzetten. Daar wist ik wel wat oefeningen voor.
Terwijl de buitenbaan om kwart over 10 gedweild werd, deden wij op de binnenbaan de clownsstap. Het ziet er niet uit, maar het is wel een effectieve oefening. Je hebt 100% zeker druk achter op je schaats. De zijwaartse afzet is wat lastiger. Daarvoor moet je, wil je het goed doen, terug kunnen sturen. Wat dat aangaat is schaatsen een vreemde sport. Om links vooruit te komen, moet je rechts afzetten.
Ik schroom niet om heel basale oefeningen te geven. Om hoog te bouwen moet men laag beginnen. Desondanks duizelde het Astrid en Yvonne af en toe. De laatstgenoemde sloeg de spijker op de kop met de opmerking: "Eigenlijk is schaatsen een denksport!"
In totaal waren we anderhalf uur bezig, terwijl het steeds drukker werd op de binnen- en de buitenbaan. Met sommige oefeningen moesten we daar rekening mee houden.
We oefenden de valbeweging, het remmen, het hangen in de bocht en zelfs wat valoefeningen. De oefenstof voor het lesgeven aan kinderen is identiek aan die van de volwassenen. Het grote verschil is, dat je bij volwassenen nog dingen af moet leren.
Maar we hadden een leuke training, waarin het schaatsen in een ander daglicht kwam te staan. Verbetering begint inderdaad met bewust worden van hoe het beter kan.
Om kwart voor 12 fietste ik met Ada naar De Engel. Morgen zou mijn in april overleden broer Kees 80 jaar zijn geworden.
Zijn zoon Eric had de familie Breed uitgenodigd bij hem thuis. Zodoende trapten we met de stevige wind in de rug naar De Engel. Daar ik netjes opgevoed ben, had ik wat meegenomen voor de gastheer.

In de volle woonkamer met uitzicht op de nu nog kale bollenvelden praatte ik met diverse broers en zussen en hun partners. Het was gezellig en het eten en drinken was goed verzorgd.
Het schaatsen op de Weissensee kwam ook ter sprake. Hans Cuvelier had afgelopen vrijdag de Alternatieve Elfstedentocht volbracht in ruim 10 uur en Corrin Duivenvoorden gaat dat komende dinsdag doen. Deze oomzeggers, iets waar ik hen gelukkig nooit op betrap, zijn uit het goede hout gesneden.
Mijn zus Riet had het boek "Nieuw-Vennep in de kranten van 1833 tot en met 1945" van Jan Café meegenomen. In dit goed verzorgde boek met ook wat foto's van ijspret op de Hoofdvaart, staat ook een afbeelding van mijn geboortehuis.
Daarmee was de cirkel bijna rond op deze tuinvogelteldag. Ada en ik moesten nog een kilometer of 15 tegen de wind in trappen. Voor degenen, die nog niet hebben geteld: u mag mij noteren als mannetjesputter....


Geen opmerkingen: