donderdag 25 januari 2018

Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa

Vanmorgen heb ik heerlijk gereden in de Leidse IJshal. De piramide van 125 rondjes met ruim 20 "Krasse knarren" verliep probleemloos. Ik had besloten om me te concentreren op het pootje over. Met wat meer rust in de slag lukte dat behoorlijk goed. Op één mispeer na dan, die ik goed kon corrigeren. De plaatsing van de linkerschaats in de bocht lukt op zich goed, maar ik moet niet te nonchalant worden.
Pootje over vraagt immers om subtiliteit!
Wat ook veel subtiliteit vraagt is de kunst. En dan moet je aan iedere kunstvorm denken. Ik was dan ook aangenaam verrast, dat in Trouw vandaag een paar stukken stonden over Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa.
Het mooie hiervan is, dat heel Fryslân meedoet aan het thema. Zo komen er in alle elf Friese steden kunstwerken te staan zoals deze fontein.
Er stonden in "De Verdieping" een drietal interviews met Friese kunstenaars. Tussen de ritten door wees ik Wierd Wagenmakers, zelf een begenadigd schilder en tekenaar, op dit artikel.
Ik wist, dat Wierd de zangeres Nynke Laverman persoonlijk kende, dus haar noemde ik, maar ook de schrijver Hylke Speerstra noemde ik. Hij heeft naast veel boeken over Fryslân en de Friezen ook enkele boeken over het schaatsen geschreven.
Wierd bleek ook deze schrijver en journalist in zijn jeugdjaren regelmatig ontmoet te hebben. En zo kom je in de Leidse IJshal soms over de Friese cultuur te praten. Leeuwarden maakt zijn faam als culturele hoofdstad van Europa waar!


Geen opmerkingen: