donderdag 2 juli 2015

Tropenrooster

Dat je in tropische omstandigheden je leven een beetje aan moet passen, is een volkomen geaccepteerd gegeven. Na een koel voorjaar met af en toe een zeer warme dag tussendoor is het deze week ineens voluit tropisch.
Op diverse plekken wordt deze week een tropenrooster gedraaid. Daar kreeg ik gisteren mee te maken. Ik had een afspraak met Edwin Minnee gemaakt om mijn haar voor de derde en laatste keer te kortwieken. Afhankelijk van het winterweer maak ik in februari of maart weer een afspraak met deze trainingsmaat.

Van deze Katwijkse kapper kreeg ik de dag ervoor een mailtje, of ik eerder op de dag wilde komen, daar hij wilde gaan werken met een tropenrooster. Uiteraard was ik daar toe bereid door mijn eigen rooster een beetje om te gooien.
En waar hadden we het bij temperaturen boven de 30 graden over tijdens de knipbeurt? Over schaatsen!

In de Tachtigjarige Oorlog nota bene. De Spaanse overheersers hadden de tactiek om juist in de winter steden te belegeren. Door de kou en het ijs konden zij de steden gemakkelijker binnenvallen. Maar deze tactiek werkte niet in ons land. Door de uitstekende beheersing van het schaatsen door de Nederlanders kregen de steden steeds voldoende voedselvoorraden.

De hertog van Alva gaf de opdracht om de Spaanse soldaten ook van schaatsen te voorzien. Het bevel van de "ijzeren hertog" leverde niets op, omdat zijn soldaten met deze ijzers niet uit de voeten konden.
Edwin wist me te vertellen, dat de Spanjaarden de schaatsen na dit debacle verkochten aan de Friezen. Ik het bet niet kunnen verifiëren, maar het schijnt, dat er op deze ijzers van degelijke kwaliteit nog 2 eeuwen geschaatst is in Fryslân!
Na een heerlijke zwoele zomeravond met vrijwel alle bibliotheekmedewerkers op het Katwijkse strand bracht ik vanmorgen op de fiets aardbeien, sla en komkommer naar mijn schoonouders om aansluitend boodschappen te doen.
Thuis gekomen ging ik tussen 10 uur en half 11 een kilometer of 5 hardlopen. Ik liep door het park naar het bos van Ter Wadding, waar ik wat heen en weer slingerde over de bospaden. Het was prima te doen, temeer daar er iets meer wind stond dan gisteren. Normaal loop ik de dubbele afstand, maar dit leek me een verstandig tropenrooster.

Geen opmerkingen: