dinsdag 16 september 2014

Nazomer en winter

Af en toe lijkt het, alsof de natuur wat van slag is. Terwijl we nog volop in de nazomer zitten, zijn er verschijnselen, die je normaal pas in het najaar verwacht.

Qua weer hebben we een zeer bijzonder jaar achter de rug. Vanaf december was het 8 maanden op rij te warm en niet zo een klein beetje ook. In de tussenstand van warmste jaren tot 15 september hoeft 2014 alleen 2007 boven zich te dulden.
Deze week was op de weersite van Jan Visser te lezen, dat de zomer van 2014 hetzelfde patroon volgde als die van 2006: een zeer warme juli, een koude en natte augustus en in september een prima nazomer: "In 2006 verliep juli Provençaals warm. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 22,3C werd het met afstand de warmste vakantiemaand uit de meetreeks. Vervolgens werden in augustus de bakens verzet. Niet eerder viel er zoveel regen. Het landelijk gemiddelde bedroeg 194 mm. Daarna volgde de warmste nazomermaand ooit (septembergemiddelde 17,9 tegen normaal 14,5C) en bovendien was het zeer droog. In Kornwerderzand werd slechts 3 mm opgevangen.
Dit jaar lijken hoog- en nazomer klimatologisch een vergelijkbaar traject te volgen. Juli was zeer warm (6de plaats op het KNMI), augustus koel en zeer nat (Krommenie 241 mm) en september is thans hard op weg om een bijzonder droge en warme maand te gaan worden."
Laten we hopen, dat dit geen voorbode is van de komende winter, want die van 2007 stelde totaal niet voor en deze was zelfs nog iets warmer dan de afgelopen flutwinter.
Wat dat aangaat zijn de vooruitzichten niet bijster gunstig. Er is echter een ander gegeven, dat mij toch weer wat hoopvoller stemt: de oost- tot noordoostenwind, die de afgelopen zomer regelmatig voorkwamen en ook nu de kop weer opstaken.

Weerpatronen hebben namelijk de neiging om zichzelf nog wel eens te herhalen. Het is nog veel te vroeg om hierop vooruit te lopen, maar een paar weken wind uit die richting is in de wintermaanden soms voldoende voor een korte maar krachtige natuurijsperiode.
Wat dat aangaat is 2012 een uitmuntend voorbeeld. Het staat op de 19e plaats van de warmste winters van de 113 vanaf 1901, maar desondanks hebben toen veel mensen op eigen houtje een Elfstedentocht gereden.


Gezien deze tegenstrijdige gegevens hou ik het veiligheidshalve maar op een vrij warme winter met een korte natuurijsperiode. Zowel qua winter als qua temperatuur tot half september is 2007 goed vergelijkbaar met 2014. In december 2007 konden we een paar dagen schaatsen op de Vogelplas.

Toen was de koek op voor die winter. Vooralsnog lijkt me dit het meest reële scenario.

Geen opmerkingen: