zondag 25 mei 2014

Miljoenenbal en miljardenschuld

De Champions League wordt wel aangeduid als het miljoenenbal. In het voetbal is het over het algemeen zo, dat de club met de grootste begroting ook de meeste kans maakt om het hoogste te eindigen. Dit is nationaal zo in de Eredivisie, in de Champions League is het niet veel anders.
Gisteren stonden voor het eerst in de geschiedenis 2 stadsgenoten tegenover elkaar: Real Madrid versus Atletico Madrid. De Koninklijke won na verlenging met 4-1 de beker met de grote oren.

Als je kijkt naar de bedragen, die omgaan bij beide Madrileense ploegen is dit volstrekt logisch: Real heeft een omzet van 519 miljoen euro tegen Atletico 120 miljoen euro. Het wordt een ander verhaal als je kijkt naar de torenhoge schulden van deze voetbalclubs. Real moet nog 590 miljoen euro terugbetalen, Atletico heeft 543 miljoen meer uitgegeven dan er is binnengekomen. En wij maar moeilijk doen over een begrotingstekort van iets meer dan 3%....
Ik ben benieuwd, hoe de UEFA deze vorm van financieel wanbeleid bekijkt in het kader van Financial Fair Play.

Tussen 2 haakjes: dit soort financiële malversaties heeft veel weg van de manier, waarop de bankiers met ons spaargeld omgingen. De winst was voor hen, het verlies was voor de samenleving oftewel de belastingbetaler. En degenen, die met ons geld casino hadden gespeeld, kwamen overal mee weg!

Maar dit terzijde. Wat bij het Nederlandse commentaar opviel was, dat gezegd werd, dat Real wel 12 jaar heeft moeten wachten op de 10e winst van Europa Cup I en Champions League. Wat een gezever. Atletico heeft deze beker nog nooit gewonnen. Tot 2 keer aan toe ging het mis in de blessuretijd. Gisteren scoorde Real de gelijkmaker in de extra tijd, in 1974 tikte Bayern München in de laatste minuut de 1-1 binnen. Het zijn en blijven Duitsers....
In de extra wedstrijd werd Atletico door Bayern met 4-0 opgerold.
Als deze parallel dit jaar ook opgaat bij het Wereldkampioenschap, dan ziet het er goed uit voor Nederland. In 1974 verblufte Oranje de wereld met het totaalvoetbal om uiteindelijk in de finale te stranden tegen de Duitsers.

De Duitsers waren zowel winnaar van de Europa Cup I als gastland. Als we de parallel van 1974 doortrekken, dan komen onze jongens in de finale tegen de Spanjaarden te staan, de winnaars van de Champions League, of tegen gastland Brazilië.

Na de sof van het Europees kampioenschap van 2012 teken ik op voorhand blind voor een plaats als verliezend finalist van Oranje.

Geen opmerkingen: